Moet ik in een ontslagbrief een reden vermelden?

Veel mensen die deze website bezoeken zijn op zoek naar een voorbeeld van een ontslagbrief. Een vraag die we vaak horen is: moet ik in een ontslagbrief een reden vermelden?

Moet ik in een ontslagbrief een reden vermelden?

Nee, het is niet verplicht om een reden op te geven in je ontslagbrief. Je kan natuurlijk vermelden dat je ontslag neemt omdat je een andere baan hebt gevonden of omdat je gaat verhuizen. Het is echter niet verplicht om je werkgever te vertellen waarom je ontslag neemt.

ontslagbrief-reden-vermelden

Zolang de belangrijkste zaken in de ontslagbrief staan, is deze rechtsgeldig en ben je je werkgever verder tot niets verplicht. De reden voor het nemen van ontslag is er daar niet één van. Lees ook: ontslagbrief inhoud, voor meer informatie over de verplichte inhoud van een ontslagbrief.

Natuurlijk zal de reden voor het nemen van ontslag meestal wel ter sprake komen wanneer je je werkgever de brief stuurt en/of overhandigt. Je kunt dan gerust vertellen wat je gaat doen of waarom je ontslag neemt.

Alleen in het geval van een heftige ruzie zouden we ons een situatie kunnen voorstellen waarin je niet aan je werkgever wilt vertellen wat je gaat doen en/of waarom je ontslag neemt.

Persoonlijk gesprek

De prettigste manier om afscheid te nemen van een werkgever is door niet zomaar een ontslagbrief te overhandigen, maar door een gesprekje te plannen met je baas.

Zo kun je eerst toelichten waarom je ontslag neemt en/of wat je gaat doen. Dit komt een stuk professioneler over dan zomaar ontslag nemen zonder enige toelichting.

Je voelt waarschijnlijk zelf het beste aan hoe je het kan aanpakken bij jouw werkgever. Het ligt een beetje aan de grootte van het bedrijf en natuurlijk ook aan je band met je baas en de werkgever in het algemeen.

Het is dus volledig aan jou als werknemer om te bepalen of je een reden wilt opgeven en of je dit ook in je ontslagbrief wilt zetten.

Promotie en salarisverhoging in plaats van ontslag nemen?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je werkgever je heel graag wilt behouden en je daarvoor een mooie promotie en/of salarisverhoging wilt aanbieden.

Als dit het geval is, dan  is het beter dat je je ontslagbrief nog niet hebt overhandigd, want dan ben je nog in dienst en kun je de onderhandeling aangaan. Als je wel écht zeker weet dat je vertrekt, dan gaat dit natuurlijk niet op.

Let wel, hoewel het een mooi signaal is dat je werkgever je graag wilt behouden. Je kunt natuurlijk je vraagtekens zetten bij het feit dat de werkgever jou pas wilt belonen als je dreigt te vertrekken.

Denk daarom goed na of het bedrijf wel past bij jouw visie en idealen, en dat je niet alleen maar blijft omdat je dan meer kunt verdienen of een mooie promotie krijgt.

Dit lijkt vaak mooi op het eerste gezicht, maar kan achteraf een fout blijken. Bedenk goed of de promotie of het hogere salaris écht de reden wegnemen dat je weg wilde, of dat het meer een tijdelijke verzachting biedt.

De werkgever dreigt niet mee te werken met het ontslag

In principe hoeft de werkgever niet mee te werken. Als jij maar kunt aantonen dat je de ontslagbrief hebt verstuurd en dat zij deze in goede orde hebben ontvangen, dan zit je goed.

Ook is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je je netjes aan de opzegtermijn hebt gehouden. Als je de ontslagbrief per e-mail verstuurt, doe dit dan altijd vanaf je privé-adres, zodat je het bewijs ook nog in handen hebt als je straks geen zakelijk e-mailaccount meer hebt van het bedrijf of de organisatie waarbij je in dienst bent.

Ontslagen?

Een reden opgeven is wél nodig wanneer de werkgever jou ontslaat terwijl je contract nog niet afloopt of je een vast contract hebt. Je kunt je werkgever dan vragen om een getuigschrift.

Dit is een verklaring waarin je werkgever aangeeft dat je in dienst bent geweest. De werkgever is verplicht om dit geschrift uit te reiken wanneer je hierom vraagt.

Conclusie

Een reden opgeven is niet nodig wanneer je zelf ontslag neemt. Wel wordt het ongetwijfeld gewaardeerd wanneer je je ontslag wilt toelichten.
Zeker als je een goede band hebt met je werkgever dan zullen ze graag willen weten wat je gaat doen en waar.