Ontslagbrief als aangetekend brief versturen?

Op deze website geven we veel handige voorbeelden van ontslagbrieven. Maar een vraag die wij vaak krijgen is: moet je je ontslagbrief versturen als aangetekende brief?

Het antwoord is niet zo simpel als ja of nee, daarom proberen we je op deze pagina verder uit te leggen wanneer het nodig zou kunnen zijn om je ontslagbrief per aangetekende brief te versturen.

ontslagbrief-aangetekende-brief

Ontslagbrief als aangetekende brief versturen?

Allereerst raden wij altijd aan om met je werkgever om tafel te gaan zitten alvorens je de ontslagbrief overhandigt. Dit maakt het wat persoonlijker en dan komt je ontslag ook niet rauw op zijn/haar dak.

Toch zijn er natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Zo kan het zijn dat je vanwege COVID-19 thuis werkt, of dat je fysiek zelfs nog verder van je werk af bent. Zo kan een persoonlijk gesprek niet altijd een optie zijn.

Wat we in zulke gevallen adviseren is: stuur je ontslagbrief per e-mail en vraag in deze e-mail om een ontvangstbevestiging. Dit laatste is heel belangrijk. Als je namelijk zwart op wit kunt aantonen dat jij tijdig en correct ontslag hebt genomen én dat jouw communicatie hierover tijdig is ontvangen door de werkgever, dan is er geen speld meer tussen te krijgen en kun je met een gerust hart aan je nieuwe uitdaging beginnen.

Hebben de bovenstaande manieren van ontslag nemen allemaal geen zin bij jouw werkgever, en krijg je maar geen feedback? Dan kan een ontslagbrief als aangetekende brief een laatste redmiddel zijn.

Hoe werkt een aangetekende brief?

Als je je post verstuurt als aangetekende brief, dan zul je van de bezorger een bevestiging krijgen zodra je brief of pakket is bezorgd. Je weet dan zeker dat de post aankomt bij de ontvanger.

Als je in Nederland woont, kun je aangetekend versturen met PostNL. Op het moment van schrijven kost dat €8,80 voor een poststuk dat minder weegt dan 2 kilogram (dat is bij brieven het geval). In België biedt bpost een vergelijkbare dienst.

Het voordeel van aangetekend versturen is dat je een bewijs hebt dat je poststuk verzonden is én een bewijs dat de ontvanger het in ontvangst heeft genomen. Bij PostNL kun je zelfs online terugzien hoe laat en door wie het pakket of poststuk in ontvangst is genomen. Je kunt je brief dan online volgen.

Is de ontvanger niet thuis of aanwezig? Dan kan deze de brief ophalen bij een PostNL-locatie, want aangetekende brieven worden nooit bij de buren bezorgd. De geadresseerde (óf een andere volwassene op het adres van de geadresseerde moet een handtekening zetten).

Een aangetekende brief kan dus een goede optie zijn wanneer je ontslagbrief per e-mail of “in het echt overhandigen” niet effectief is gebleken. Toch raden wij aan om deze manier alléén te gebruiken wanneer je echt geen andere optie ziet.

Als je een prima band hebt met je werkgever, kan het nogal wantrouwend overkomen om je ontslagbrief direct per aangetekende post te versturen. De herinnering aan jarenlang prettig samenwerken kan dan eenvoudig plaatsmaken voor de herinnering aan die medewerker die zijn ontslagbrief per aangetekende post liet bezorgen.

Alternatief: ontvangstbevestiging per e-mail

Als je je ontslagbrief per e-mail stuurt kun je om een ontvangstbevestiging vragen. Dit kan op twee manieren. De meest voor de hand liggende manier is om in de tekst van je e-mail om een bevestiging te vragen: “Graag ontvang ik een bevestiging dat jullie deze e-mail hebben ontvangen”.

Maar sommige e-mailprogramma’s bieden óók de mogelijkheid om een leesbevestiging aan te vragen bij de ontvanger. Gebruik je bijvoorbeeld Microsoft Outlook voor het versturen van e-mails? 

Kijk dan eens op de pagina: Leesbevestigingen en ontvangstbevestigingen toevoegen en aanvragen. Hier vind je allerlei handige informatie over het automatisch ontvangen van ontvangst- en leesbevestigingen.

Het voordeel van dit soort functionaliteiten is dat veel mensen het gebruiken en het daardoor minder snel (dan een aangetekende brief) wantrouwend zal overkomen.

Conclusie

Uiteindelijk gaat het erom waar jij je prettig bij voelt. Een aangetekende brief kan natuurlijk een bepaald gevoel van zekerheid geven, maar het kan er ook voor zorgen dat de werkgever met een dubbel gevoel kijkt naar hoe je afscheid neemt van het bedrijf of de organisatie.

Wij raden daarom altijd aan: gebruik alléén een aangetekende brief als je echt geen andere mogelijkheid ziet om op een “gezellige” manier afscheid te nemen van je werkgever.

In Nederland is het de norm om bij het zakendoen uit te gaan van wederzijds vertrouwen. Deze logica kun je extrapoleren naar de arbeidsverhouding; als er geen reden is tot wantrouwen, dan is het beter om er van uit te gaan dat je elkaar kunt vertrouwen. Probeer in eerste instantie altijd samen de oplossing te vinden.