Als je ontslag gaat nemen, zul je ongetwijfeld een hoop dingen moeten uitzoeken. Zo moet je weten wat je opzegtermijn is, wanneer je einddatum is en meer.
Daarnaast vragen veel mensen ons: moet je je ontslagbrief uitprinten? Op deze pagina proberen we die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden.
Moet je je ontslagbrief uitprinten?
Nee, in principe hoef je je ontslagbrief niet uit te printen. Als jij een e-mailadres hebt van je leidinggevende en/of werkgever, dan kun je je ontslagbrief mailen. Wel is het belangrijk dat je kunt bewijzen dat je werkgever de ontslagbrief ontvangen heeft.
Vraag daarom altijd om een ontvangstbevestiging, zodat je achteraf geen gedoe krijgt over de vraag of je op tijd ontslag hebt genomen.
Wel is het gebruikelijk om je ontslagbrief te overhandigen in een persoonlijk gesprek. Je gaat dan met je werkgever om de tafel om je ontslag toe te lichten, en vervolgens overhandig je de brief. Het is helemaal niet vreemd om de brief daarna nog per e-mail te sturen als extra bevestiging.
Dit is prettig voor je werkgever, omdat deze dan een digitale kopie heeft, en ook voor jou omdat je per e-mail kunt bewijzen dat de werkgever je ontslagbrief heeft ontvangen.
Tot slot, als je werkgever niet wilt meewerken aan je ontslag, is er nog één laatste redmiddel. Dit is de aangetekende brief. Een ontslagbrief als aangetekende brief versturen is niet altijd nodig, maar kan als laatste redmiddel worden ingezet wanneer je werkgever niet meewerkt of geen bevestiging geeft van je ontslag. In dat geval zul je je ontslagbrief natuurlijk wel moeten uitprinten.
Soorten contracten
Afhankelijk van het soort contract (arbeidsovereenkomst) dat je hebt, geldt er een bepaalde termijn die je moet respecteren. We leggen het kort uit.
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract)
Als je een vast contract hebt, geldt er een opzegtermijn. Die kan één tot drie maanden bedragen. Meestal is het één maand. Als er geen opzegtermijn in je contract of CAO staat, dan kun je de wettelijke termijn van één maand aanhouden.
Voorbeeld: Je wilt op 1 april ergens anders gaan werken, en hebt een opzegtermijn van één maand. Dan neem je uiterlijk op 28 februari ontslag (of dien je uiterlijk op die datum je ontslagbrief in).
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Ontslag nemen in het geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alléén aan het einde van het contract óf als er een tussentijds opzegbeding in je contract staat. Is dit allebei niet het geval, ga dan met je werkgever om de tafel om te kijken of er iets te regelen valt. In goed overleg zul je merken dat er vaak een hoop mogelijk is.
Nul uren contract
Bij een nul uren contract heb je een opzegtermijn van vier dagen. Als je op vrijdag wilt stoppen, neem je dus op maandag ontslag.
Conclusie
Je kunt je ontslagbrief uitprinten maar dit is lang niet altijd nodig. We raden je aan om het eerst per e-mail te proberen, en alléén uit te printen als de situatie daarom vraagt.