Voorbeeld ontslagbrief Duits

Neem je ontslag bij een Duits bedrijf of moet je om wat voor reden dan ook een ontslagbrief schrijven in het Duits? Op deze pagina zullen we je hierover het een en ander vertellen. Ook zullen we je een voorbeeld ontslagbrief Duits geven. In het Duits heet een ontslagbrief ook wel Rücktrittsschreiben.

Voorbeeld-ontslagbrief-Duits

Voorbeeld ontslagbrief Duits

We laten nu een voorbeeld zien van een Duitse ontslagbrief. Daarna zullen we je van meer informatie voorzien rondom het ontslag nemen in Duitsland. Er zijn nog onderdelen die je moet aanpassen, zoals bedrijfsnamen, namen en adresgegevens.


Manuel Apfelstrüdel
Bayernstraße 1
12345 München

Fischer GmbH
Personalabteilung z.H. Herr Fischer
Hauptstraße 2
45678 München

13/04/2024
Kündigung meines Arbeitsvertrages
Personalnummer: 12345678

Sehr geehrter Herr Fischer,

Hiermit kündige ich ordentlich und fristgerecht meinen Arbeitsvertrag zum nächstmöglichen Zeitpunkt. Dies ist unter Einhaltung der Kündigungsfrist der 01/06/2024.

Ich bedanke mich für die bisher gute und sehr angenehme Zusammenarbeit. Ich bin dankbar für die Unterstützung, die Sie mir entgegengebracht haben.

Bitte bestätigen Sie mir den Erhalt des Kündigungsschreibens sowie das genannte Datum, an dem der Arbeitsvertrag endet.

Mit freundlichen Grüßen,

Manuel Apfelstrüdel


Meer informatie

We geven meer informatie aan de hand van de Duitse voorbeeld ontslagbrief hierboven.

Opzegtermijn

Zoals je kunt zien wordt de arbeidsovereenkomst in het voorbeeld hierboven opgezegd per 1 juni 2024, en neemt deze persoon ontslag op 13 april 2024. We gaan er hier vanuit dat er sprake is van een opzegtermijn van één maand.

In Duitsland is het echter niet ongebruikelijk om een opzegtermijn te hebben van vier weken. Dit houdt in dat je niet altijd rekening hoeft te houden om ontslag te nemen vóór het einde van een bepaalde maand. Je hebt simpelweg een opzegtermijn van vier weken, ofwel 28 dagen, onafhankelijk van wanneer je opzegt.

Uiteraard moet je je goed inlezen om er zeker van te zijn dat dit ook voor jou geldt. De opzegtermijn kan langer zijn doordat er sprake kan zijn van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) waarin dit anders wordt vastgelegd.

De ontslagbrief indienen, bij wie doe ik dat?

De ontslagbrief indienen doe je bij je leidinggevende of bij de directeur/eigenaar van het bedrijf. Ook de afdeling personeelszaken dient op de hoogte te zijn.

Afhankelijk van de grootte van de organisatie zal deze wel of geen afdeling personeelszaken of HR hebben. In dat geval stuur je de brief naar de directeur én je leidinggevende.

Conclusie

Een ontslagbrief in het Duits schrijven is niet heel veel anders dan in het Nederlands. Je kunt de brief hierboven natuurlijk van ons overnemen (voor privé gebruik) maar let wel; je zult het een en ander moeten aanpassen.

Zo is de opzegtermijn in Duitsland vaak anders geregeld dan in Nederland. Je hoeft bijvoorbeeld niet vóór het eind van een kalendermaand op te zeggen, maar hebt een opzegtermijn van vier weken (28 dagen).

Pas je ontslagbrief hierop aan en uiteraard op de datum dat je bij je nieuwe werkgever begint.