Voorbeeld ontslagbrief Frans

Moet je ontslag nemen in het Frans en weet je niet zo goed hoe je een Franse ontslagbrief schrijft? Geen paniek, ontslagbriefvoorbeeld.nl is er voor je met een gratis voorbeeld-brief. Je vindt hier een voorbeeld ontslagbrief Frans dat je kunt hergebruiken bij jouw ontslag.

Voorbeeld-ontslagbrief-Frans

In het Frans heet een ontslagbrief een “lettre  de démission“. Je kunt deze op verschillende manieren schrijven, maar we laten je op deze pagina een algemeen voorbeeld zien. Daarnaast geven we je extra informatie over de regels in zowel Frankrijk als België.

Voorbeeld ontslagbrief Frans

We laten nu een voorbeeld ontslagbrief zien in het Frans. Daarna zullen we toelichting geven over een aantal onderwerpen. Let op: bepaalde delen van de brief dien je aan te passen aan je eigen situatie.


Baptiste Châtelet
Tour Eiffel 1
1245 Paris

RATP
Rue de Patron 4
12542 Paris

À Paris, le 31 octobre 2024
Objet : Démission

Monsieur,

J’ai l’honneur de vous informer de ma décision de démissionner de mes fonctions (Chauffeur) exercées depuis le 3 février 2016 au sein de l’entreprise.

J’ai bien noté que les termes de mon contrat de travail prévoient un préavis de 2 mois.

Lors de mon dernier jour de travail dans l’entreprise, je vous demanderai de bien vouloir me transmettre un reçu pour solde de tout compte, un certificat de travail ainsi qu’une attestation Pôle emploi.

Je vous prie d’agréer l’expression de mes salutations distinguées.

Cordialement,

Baptiste CHÂTELET


Het voorbeeld hierboven is een nette ontslagbrief die er vanuit gaat dat je een opzegtermijn hebt van twee maanden. Daarnaast wordt in de eerste alinea vermeld dat je sinds 3 februari 2016 in dienst bent in de functie van chauffeur.

In de voorlaatste alinea (die begint met “Lors de mon dernier jour”) vermeld je dat je op je laatste werkdag binnen het bedrijf, een ontvangstbewijs voor het saldo, een werkcertificaat en een zogeheten “Pôle Emploi“-certificaat wilt ontvangen.

Pôle Emploi-certificaat

Het certificaat waar in de voorbeeld-brief om gevraagd wordt is een zogeheten Pôle Emploi-certificaat. Dit wordt aan het einde van een arbeidsovereenkomst aan de werknemer gegeven. Het arbeidsbureau kan op deze manier vaststellen of een werknemer recht heeft op een uitkering of juist niet.

Meer informatie

Het is helemaal niet moeilijk om een ontslagbrief te maken in het Frans. Zo zijn wij gestuit op de website service-public.fr waar je een Franse ontslagbrief generator hebt waarmee je gratis een ontslagbrief kunt maken in het Frans.