Ga je bijna met pensioen of heeft je werknemer bijna de pensioenleeftijd bereikt?
Op deze pagina vind je een voorbeeld ontslagbrief voor als je met pensioen gaat, of voor het ontslaan van een werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Op deze pagina leggen we je uit hoe je dit aanpakt, of je nou werknemer of werkgever bent.
Voorbeeld ontslagbrief pensioen werknemers
Ben je werknemer en wil je met pensioen? Als je de pensioenleeftijd bereikt dan hoef je in principe niets te doen, behalve aan je werkgever vragen om een aanzegging te doen van het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.
Ga je met pensioen vóórdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan dien je wel ontslag te nemen en daarbij de geldende opzegtermijn te respecteren.
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bedraagt de opzegtermijn vaak minimaal één maand en maximaal drie maanden. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kun je niet altijd zomaar ontslag nemen, maar alleen als hier een dringende reden voor is óf er een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Pas de teksten in de voorbeeldbrief aan aan jouw eigen situatie.
Werkgever BV
Straatnaam 1
1010 AB Amsterdam
30 januari 2024, Amsterdam
Betreft: beëindiging dienstverband
Geachte heer Jacobs,
Tot mijn grote spijt deel ik u mede dat ik mijn arbeidsovereenkomst bij Werkgever BV per 1 maart 2024 wil beëindigen. Hierbij respecteer ik de opzegtermijn van één maand.
Na 40 jaar in het vak ga ik van mijn pensioen genieten. Ik kijk er naar uit om te gaan reizen en veel tijd door te brengen met mijn kinderen en kleinkinderen.
Ik sta uiteraard open voor een persoonlijk gesprek een en ander af te wikkelen.
Graag ontvang ik van u een ontvangstbevestiging van deze brief.
Met vriendelijke groet,
Robin Peeters
Appelstraat 3
1055 YA Amsterdam
Meer informatie bij de voorbeeld-brief
Let er op dat je na het indienen van je ontslag niet meer terug kunt. Je raakt dan je inkomen kwijt en ook heb je meestal geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Je kunt niet je ontslagbrief intrekken, het is een vrij definitieve stap die je neemt.
Zorg daarom dat je zeker weet dat je financieel de ruimte hebt om ontslag te nemen. Zo voorkom je dat je zonder inkomen of zonder geld komt te zitten. Als je vervroegd met pensioen gaat dan heb je natuurlijk niet altijd al recht op een AOW-uitkering.
De periode die je moet overbruggen, moet je wel kunnen betalen.
Ontslagbrief pensioen voor werkgevers
Ben je werkgever en bereikt één van je werknemers de pensioengerechtigde leeftijd? Je hoeft dan geen toestemming van de werknemer, het UWV of kantonrechter te hebben.
Het bereiken van de pensioenleeftijd is meestal een geldige reden om een arbeidsovereenkomst van de werknemer te beëindigen. Je moet wel een opzegbrief naar de werknemer sturen. Gebruik daarvoor gerust het voorbeeld hierbeneden.
Dhr. R.G.P. Peeters
Appelstraat 3
1055 YA Amsterdam
10 januari 2024
Betreft: opzegging dienstverband wegens het bereiken van AOW-gerechtigde leeftijd
Geachte heer Peeters,
Zoals wij op 3 januari jl. hebben besproken, eindigt uw dienstverband op 5 april 2024, tevens ook de datum waarop u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Bij deze zeggen wij uw dienstverband op met inachtneming van de opzegtermijn van één maand, op per 5 april 20204
De eindafrekening van uw dienstverband (openstaande vakantiedagen en/of -geld) zullen wij met het salaris van maart aan u uitbetalen.
Hoogachtend,
P.J.M. Jacobs
Directeur Werkgever BV
Straatnaam 1
1010 AB Amsterdam
Het voorbeeld hierboven voor werkgevers heeft bepaalde teksten die je moet aanpassen aan de situatie die voor jou geldt.
Aangetekend versturen?
Zowel werknemers als werkgevers adviseren wij om de ontslagbrief per aangetekende post te versturen.
Zo weet je zeker dat de brief aankomt, én dat je dit kunt bewijzen indien dat nodig is. Ook een ontslagbrief per e-mail kan een optie zijn, maar vraag dan de ontvanger om een ontvangstbevestiging.
Opzegtermijn
Ook wanneer je met pensioen gaat of wanneer je een dienstverband van een werknemer beëindigt in verband met de pensioenleeftijd, dien je je te houden aan de opzegtermijn die in de arbeidsovereenkomst vermeld staat.
Houd hier dus rekening mee, of je nou werknemer of werkgever bent.