Ontslagbrief horeca: hoe je een ontslagbrief schrijft in de horeca

Als werknemer in de horeca kan het voorkomen dat je op een gegeven moment besluit om ontslag te nemen.

Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het vinden van een nieuwe baan, persoonlijke omstandigheden of het nastreven van andere carrièremogelijkheden.
Ongeacht de reden is het belangrijk om op een professionele en respectvolle manier je ontslag aan te kondigen aan je werkgever.

ontslagbrief-horeca

Een formele ontslagbrief schrijven

Een goede manier om je ontslag officieel kenbaar te maken, is door middel van een formele ontslagbrief. Hierin vermeld je de datum waarop je wilt stoppen met werken en geef je aan dat dit als officiële opzegging moet worden beschouwd.

Daarnaast is het ook belangrijk om je waardering uit te spreken voor de kansen en ervaringen die je hebt gekregen tijdens je dienstverband.

De structuur van een ontslagbrief in de horeca kan als volgt zijn:

  1. Datum waarop de brief wordt geschreven
  2. Je naam en adres
  3. Naam en adres van de werkgever
  4. Onderwerp: Ontslagbrief
  5. Aanhef: Geachte [naam werkgever]
  6. Inleidende alinea waarin je aangeeft dat je jouw ontslag wilt indienen en de datum waarop dit moet ingaan
  7. Middelste alinea waarin je kort uitlegt waarom je deze beslissing hebt genomen (optioneel)
  8. Afrondende alinea waarin je bedankt voor de geboden kansen en ervaringen, en aangeeft dat je bereid bent om mee te werken aan een soepele overgangsperiode
  9. Afsluiting met vriendelijke groet(en)
  10. Je naam en handtekening

Ontslag nemen met een nul urencontract

Voor werknemers met een nul urencontract gelden er andere regels wat betreft het opzeggen van hun dienstverband. In principe hebben zij geen vaste uren en kunnen zij op elk moment stoppen met werken.

Toch is het voor zowel de werknemer als werkgever prettig om een bepaalde vorm van communicatie te hanteren bij het beëindigen van het contract.

Hoewel er wettelijk gezien geen opzegtermijn geldt voor werknemers met een nul urencontract, is het wel beleefd om je werkgever tijdig op de hoogte te stellen van je vertrek.

Dit geeft hen de mogelijkheid om vervanging te regelen en voorkomt eventuele fricties in de arbeidsrelatie.

Opzegtermijn in de horeca

In de meeste situaties geldt er in Nederland een wettelijke opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat je als werknemer minimaal één maand van tevoren je ontslag moet aankondigen.

Echter, in sommige gevallen kan er sprake zijn van een langere opzegtermijn, afhankelijk van wat er in je arbeidsovereenkomst staat vermeld of wat er door cao-afspraken is vastgesteld.

Het is raadzaam om altijd goed naar je eigen arbeidsovereenkomst te kijken of contact op te nemen met een juridisch expert om duidelijkheid te krijgen over jouw specifieke situatie en de geldende opzegtermijn.

Bij een nul urencontract kun je er dus vanuit gaan dat je per direct mag opzeggen.

Conclusie

Het schrijven van een ontslagbrief in de horeca vereist een professionele en respectvolle benadering. Door een formele ontslagbrief te schrijven, waarin je duidelijk aangeeft wanneer je wilt stoppen met werken, toon je aan dat je de situatie serieus neemt.

Vergeet ook niet om waardering uit te spreken voor de kansen die je hebt gekregen en geef aan dat je bereid bent om mee te werken aan een soepele overgangsperiode.

Als werknemer met een nul urencontract is het belangrijk om weliswaar geen opzegtermijn te hebben, maar toch tijdig je vertrek bij je werkgever kenbaar te maken. Op die manier toon je respect voor de arbeidsrelatie en geef je hen de kans om vervanging te regelen.

Tot slot is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de geldende opzegtermijn in jouw specifieke situatie.

Raadpleeg altijd je arbeidsovereenkomst of een juridisch expert om zekerheid te krijgen over hoeveel tijd er nodig is tussen het indienen van de ontslagbrief en daadwerkelijk stoppen met werken.