Op deze website hebben we natuurlijk veel voorbeelden van ontslagbrieven (zie ook: ontslagbrief voorbeeld). Het is natuurlijk fijn om te weten hoe je een ontslagbrief schrijft, maar de vraag die vaak blijft hangen is: bij wie moet je je ontslagbrief indienen?
Die vraag gaan we op deze pagina proberen te beantwoorden.
Bij wie moet je je ontslagbrief indienen?
Als je bij een klein bedrijf werkt, is het meestal wel duidelijk bij wie je je ontslagbrief moet indienen. Dit doe je dan meestal direct bij de eigenaar of directeur van het bedrijf. Echter, bij een wat groter bedrijf is het niet altijd makkelijk om te achterhalen bij wie je de ontslagbrief moet indienen.
Zo heb je te maken met je directe leidinggevende, bijvoorbeeld een teamleider of de manager van jouw “departement”. Maar die persoon heeft vaak óók weer een afdelingshoofd boven zich.
En wellicht zit dáárboven nog wel een andere manager en/of directeur. Daarnaast hebben grotere bedrijven vaak ook een HR-afdeling. Hoe weet je dan bij wie van deze personen je je ontslag moet indienen?
Klein bedrijf
Bij een klein bedrijf is het vaak vrij duidelijk dat je je ontslagbrief moet indienen bij de eigenaar en/of directeur. In een klein bedrijf is dit namelijk vaak ook je directe leidinggevende.
Werk je bij een bedrijf met een HR-afdeling of -manager? Dan kun je je ontslagbrief naar de HR-manager én de eigenaar of directeur mailen.
Tip: Vraag altijd om een ontvangstbevestiging wanneer je je ontslagbrief per e-mail indient. Zo voorkom je dat je discussies kunt krijgen over óf en wanneer de ontslagbrief in goede orde is ontvangen. Dit is namelijk bepalend voor het correct ontslag nemen. Je hebt namelijk te maken met een opzegtermijn.
Groot bedrijf
Bij een groter bedrijf is het mééstal gebruikelijk om de ontslagbrief in te dienen bij je directe leidinggevende én bij de HR-afdeling. Het wordt over het algemeen als “etiquette” gezien om dit in eerste instantie te doen in een informeel gesprek met je directe manager. Neem deze persoon even apart en leg uit dat je ontslag neemt. Vervolgens kun je de ontslagbrief per e-mail indienen bij je manager én de HR-afdeling.
Door op deze manier ontslag te nemen, voorkom je dat jouw ontslagbrief als een verrassing komt voor je leidinggevende. Het kan namelijk nogal rauw op zijn/haar dak vallen als je zomaar uit het niets een e-mail stuurt met een ontslagbrief als bijlage.
We raden dan ook altijd aan om de persoon te vragen om een gesprek, ook al is dit maar 10 minuten. In de COVID-periode dat er thuis wordt gewerkt, is het wellicht beter om de leidinggevende een chat-bericht te sturen om te vragen of deze even kort de tijd voor je heeft (5-10 minuten). Vervolgens kun je zo’n gesprek voeren via Skype, Zoom of Microsoft Teams.
Is een gesprekje met mijn baas voldoende?
In principe is een mondeling ontslag voldoende, maar het is vaker voorgekomen dat hierdoor conflicten zijn ontstaan. Het antwoord is dus eigenlijk NEE. Zie ook: is een ontslagbrief verplicht?
We adviseren daarom om altijd een schriftelijke ontslagbrief te sturen. Als je dit per e-mail doet is dat ook prima, maar vraag altijd om een ontvangstbevestiging van de ontvangers.
Twijfel je bij wie je je ontslagbrief moet indienen?
Als je twijfelt bij wie je je ontslag moet indienen, dan kan het geen kwaad om – na het gesprek met je directe leidinggevende – je ontslagbrief naar meerdere mensen te sturen. Of vraag tijdens het gesprek met je manager naar wie je deze moet toesturen.
Weet je het echt niet? Dan adviseren wij altijd:
- Je manager en/of directe leidinggevende
- HR-afdeling
- de directeur
Zo weet je zeker dat jouw brief in goede orde is ontvangen en aangekomen bij de relevante persoon.
Veel gestelde vragen
We proberen nu een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden.
Hoe zit het met vakantiedagen?
Als je nog vakantiedagen over hebt die je wilt opnemen en/of laten uitbetalen, kijk dan eens op de pagina: ontslagbrief en vakantiedagen.
Hebben jullie ook een voorbeeld in het Engels?
Als je in een internationaal bedrijf werkt, is het wellicht handig om je ontslagbrief in het Engels te sturen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw directe leidinggevende geen Nederlands spreekt.
Bekijk hiervoor ook eens de pagina ontslagbrief Engels voorbeeld. Hier vind je een voorbeeld van een Engelse tekst voor een ontslagbrief.