Wanneer je ontslag wilt nemen, zul je meestal een ontslagbrief nodig hebben.
Deze ontslagbrief moet daarnaast aan bepaalde eisen voldoen om “rechtsgeldig” te zijn.
Op deze pagina vertellen we je alles over de inhoud ontslagbrief: wat moet er allemaal in een geldige ontslagbrief staan?
Ontslagbrief inhoud: wat moet er in mijn ontslagbrief staan?
Wil je dat je ontslagbrief rechtsgeldig is? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat de volgende informatie er duidelijk in vermeld staat:
- De naam van het bedrijf waarbij je ontslag neemt.
- De adresgegevens van het bedrijf waarbij je werkt en de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen (straat, huisnummer, postcode en plaatsnaam).
- De datum van vandaag (de dag dat je de ontslagbrief verstuurt) – bij een e-mail wordt deze datum natuurlijk automatisch meeverstuurd.
- De persoon en/of personen aan wie de ontslagbrief gericht is.
- Een zin waarin je de arbeidsovereenkomst opzegt en de datum per wanneer je dat doet.
- Jouw eigen naam met voorletters, datum en handtekening (bij een e-mail wederom minder belangrijk).
- Je adresgegevens.
De datum van vandaag is belangrijk in het geval van een brief, doordat je dan kunt aantonen dat je de opzegtermijn hebt gerespecteerd. In het geval van een e-mail zal de datum automatisch worden meegestuurd.
Wil je een voorbeeld bekijken van een goede ontslagbrief? Bekijk dan ontslagbrief voorbeeld.
Waarom is al deze informatie zo belangrijk?
Maar waarom zijn al deze punten belangrijk om in je ontslagbrief op te nemen? We zullen ze één voor één behandelen.
Naam van het bedrijf
Deze spreekt redelijk voor zich: om te kunnen aantonen dat je correct ontslag hebt genomen, dien je de brief te adresseren aan de juiste organisatie en/of het juiste bedrijf.
Adresgegevens van het bedrijf
De straat, huisnummer, postcode en plaatsnaam zijn belangrijk, vooral als je de ontslagbrief per post of bijvoorbeeld per aangetekende brief wilt versturen. Als je je ontslagbrief per e-mail verstuurt zijn de adresgegevens natuurlijk minder belangrijk.
De datum van vandaag
De datum dat je de brief verstuurt is belangrijk, omdat je dan kunt aantonen dat je je netjes aan de opzegtermijn hebt gehouden. Je dient deze te respecteren zodat je zeker weet dat je bij het bedrijf of de organisatie kunt vertrekken op de datum dat je wilt vertrekken.
De persoon en/of personen aan wie de brief gericht is
Je moet je ontslagbrief richten aan één of meerdere personen. Bijvoorbeeld aan de directeur van het bedrijf én de afdeling personeelszaken.
Lees ook: bij wie moet je je ontslagbrief indienen?
Een zin waarin je duidelijk maakt dat je ontslag neemt en per wanneer
Het is belangrijk dat je in één zin goed duidelijk maakt dat je ontslag neemt en per wanneer. Zo’n zin kan er als volgt uit zien:
Bij deze beëindig ik – met inachtname van de wettelijke opzegtermijn van één maand – mijn arbeidsovereenkomst per 1 januari 2021.
Je eigen naam, handtekening en adresgegevens
De brief sluit je af met je eigen naam, handtekening en adresgegevens. Bij een e-mail is op zich geen handtekening nodig, al kun je dit natuurlijk wel digitaal doen.
Moet ik ook een reden opgeven voor mijn ontslag?
Nee, je hoeft in je ontslagbrief niet op te geven waarom je ontslag neemt. Sommige mensen kiezen ervoor dit wel te doen. Zo kunnen ze opschrijven dat ze een nieuwe uitdaging hebben gevonden of dat ze een jaartje sabbatical gaan houden. Maar in principe is dit niet verplicht en kan je dus gerust “nee” zeggen als de werkgever hierom vraagt.
In de praktijk zul je echter wel met je werkgever bespreken wat je gaat doen na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Je bent echter niet verplicht om dit te doen en als je je er niet prettig bij voelt moet je het dus ook zeker niet doen.