Ontslagbrief: formeel of informeel?

Je wilt ontslag nemen en moet daarvoor een ontslagbrief schrijven. Maar schrijf je deze met een formele of informele “toon”? De tone of voice van de gemiddelde voorbeeld ontslagbrief is natuurlijk meestal formeel. Maar kan het ook informeel? En zo ja, waar moet je dan op letten? We proberen je op deze pagina op weg te helpen.

Wanneer-moet-je-je-ontslagbrief-indienen

Ontslagbrief: formele of informele toon?

Over het algemeen raden wij altijd iedereen aan om in de ontslagbrief een formele toon aan te slaan. Dit is het meest gebruikelijk en niemand zal er raar van opkijken. Als je een speciale band hebt met je werkgever, wordt het meestal gewaardeerd om eerst een gesprek in te plannen in plaats van meteen de ontslagbrief te overhandigen.

Maar wil je je ontslagbrief écht informeel schrijven? Dat is natuurlijk mogelijk, mits de belangrijke informatie er maar in staat! Zo moet je ervoor zorgen dat de volgende informatie vermeld wordt:

  • Je naam en adres
  • Datum van vandaag (bij een e-mail is dit natuurlijk niet nodig)
  • Aan wie de brief gericht is (naam bedrijf, adresgegevens, naam persoon)
  • Per wanneer je ontslag neemt (daarbij dien je de opzegtermijn uiteraard te respecteren)

Wil je dan een informele ontslagbrief schrijven, dan hebben we hierbeneden een voorbeeld voor je gemaakt.

Informele ontslagbrief voorbeeld

Een voorbeeld van een informele ontslagbrief. De teksten die in het blauw staan gedrukt, dien je aan te passen aan je eigen situatie.


Beste John,

Zoals besproken in ons gesprek gisteren, en rekening houdende met de opzegtermijn van één maand, neem ik ontslag per 1 december 2024.

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd.

Groeten,
Peter


Dit is natuurlijk een hele informele ontslagbrief, maar het is gewoon prima. Als jij je hier prettig bij voelt en je weet dat je een informele band hebt met je werkgever, dan kun je dit prima doen.

Maar als je twijfelt over de toon van je ontslagbrief, dan raden we je altijd aan om een formele toon te hanteren. Je kunt je ontslagbrief per e-mail sturen, dat is geen enkel probleem, maar vraag wel om een ontvangstbevestiging.

Formele ontslagbrief voorbeeld

Een voorbeeld van een ontslagbrief met een formele toon. De teksten die in het blauw staan gedrukt, dien je aan te passen aan je eigen situatie.


Datum: 30 november 2024
Betreft: Beëindiging dienstverband

Geachte heer Van den Luiten, Beste John,

Na jaren prettig te hebben samengewerkt, beëindig ik bij deze mijn dienstverband bij Bedrijf BV per 1 januari 2025. 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Meet vriendelijke groet,
Peter Hoensbroek


Dit is een ontslagbrief met een iets formelere toon. Je zult zien dat dit het meest gebruikelijke is om te doen. Een informele toon kan natuurlijk ook, maar komt wellicht wat onprofessioneel over op de werkgever.

Op deze manier weet je zeker dat je brief goed overkomt op de werkgever en dat deze ook achterblijft met een goede indruk van jou als werknemer.

Persoonlijk gesprek

Natuurlijk kun je in je ontslagbrief een informele toon aanslaan. Toch is het goed gebruik om een formele toon te hanteren, en de ontslagbrief pas te overhandigen na een kort gesprekje met je werkgever.

Dit komt een stuk beter over dan zomaar een ontslagbrief te sturen. Dit gesprek kan prima heel informeel zijn, maar de brief raden wij aan om vervolgens in een formele toon te schrijven. Het is uiteindelijk aan jou, maar we raden het wel aan.

Dat komt namelijk het meest professioneel over en zal voor de minste verbazing zorgen.

Als je twijfelt of je een informele of formele toon wilt aanslaan, dan kun je altijd het beste kiezen voor een formele toon.