Kan ik mijn ontslagbrief intrekken?

e hebt ontslag genomen. Je hebt je ontslagbrief ingeleverd en je werkgever heeft bevestigd dat je vanaf die datum niet meer werkzaam zult zijn bij de organisatie of het bedrijf. Maar wat nou als je je opeens bedenkt en tóch bij het bedrijf wilt blijven?

Kun je nog je ontslagbrief intrekken? Of is het daar nu te laat voor? Die vraag proberen we op deze pagina te beantwoorden.

Ontslagbrief-intrekken

Kan ik mijn ontslagbrief intrekken?

Als je zelf ontslag hebt genomen, dan geldt er in principe geen bedenktijd en kun je dus ook niet zomaar op het ontslag terugkomen. Daarom moet je nooit zomaar ontslag nemen. Denk er altijd goed over na. Is alles goed geregeld? Heb je al een inkomen voor na je ontslag? Heb je een nieuwe baan?

De gevolgen van ontslag nemen zijn heel erg groot. Denk daarom altijd goed na over de gevolgen. Zo is het bijvoorbeeld meestal zo dat iemand die ontslag neemt, geen recht heeft op een WW-uitkering.

In heel bijzondere gevallen kan een rechter jouw ontslag ongedaan maken. Dit zijn echter meestal gevallen waarin de werknemer in een opwelling mondeling ontslag heeft genomen, bijvoorbeeld tijdens een ruzie met de werkgever.

In de tijd die je nodig hebt om een ontslagbrief te schrijven, printen en versturen, kun je meestal al afkoelen van zo’n opwelling. Het is dus een minder impulsieve actie dan mondeling roepen “ik neem ontslag!”. De rechter zal dan ook minder geneigd zijn om hierin mee te gaan.

Een rechter kan je ontslagbrief wél ongedaan maken als er sprake is van dwang, bedreiging, bedrog of misbruik door de werkgever.

Denk jij dat je ten onrechte ontslag hebt genomen en je wilt daarop terugkomen, en wil jouw werkgever hier niet aan meewerken? Dan kun je contact opnemen met een vakbond of met je rechtsbijstandverzekering. Ook een advocaat zou kunnen helpen.

Wel is het belangrijk dat je begrijpt dat je niet te veel van zo’n procedure kunt verwachten. Als jij een ontslagbrief hebt ingediend en niet één van de redenen hierboven hebt om daarop terug te komen, dan kan het ontslagbrief intrekken erg lastig worden.

Waar moet ik aan denken vóórdat ik ontslag neem?

Om te voorkomen dat je je ontslagbrief moet intrekken, kun je beter zorgen dat je goed nadenkt voordat je ontslag neemt. Maar waar moet je allemaal aan denken? Dat zullen we nu uitleggen.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde of bepaalde tijd

Heb je een vast contract of juist een tijdelijk contract? Dat is van belang, want een vast contract mag je opzeggen wanneer je wilt, zolang je de opzegtermijn respecteert.

Maar als je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wilt opzeggen, dan mag dat meestal pas als deze overeenkomst afloopt. Je mag deze alléén tussentijds opzeggen als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in je arbeidsovereenkomst.

Lees ook: Ontslagbrief contract bepaalde tijd

Recht op uitkering of vergoeding

Wanneer je zelf ontslag neemt, heb je meestal geen recht op een WW-uitkering. Ook voor een transitievergoeding kom je dan meestal niet in aanmerking.

Het is dus best een grote stap; ontslag nemen. Meestal heb je geen recht op een uitkering en kun je dus het risico lopen dat je zonder inkomen komt te zitten. Meestal neemt men dus alléén ontslag wanneer men een nieuwe baan heeft gevonden óf de loterij heeft gewonnen.

Opzegtermijn

Wanneer je ontslag neemt, dien je rekening te houden met de opzegtermijn die in je arbeidsovereenkomst vermeld staat. Deze bedraagt meestal één tot maximaal drie maanden. Een opzegtermijn van één maand houdt in dat je vóór 31 oktober ontslag moet nemen, als je op 1 december ergens anders aan de slag wilt.

Conclusie

Je ontslagbrief intrekken is niet zomaar mogelijk. Daarvoor moet er echt sprake zijn van een uitzonderlijke situatie. Heb je per ongeluk ontslag genomen en wil je daar nu op terugkomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat of rechtsbijstand. Toch is het belangrijk om realistisch te zijn.

Meestal is het heel erg moeilijk om op je ontslagbrief terug te komen. Wij raden dan ook aan om eerst met je werkgever om tafel te gaan om te kijken of zij bereid zijn je weer aan te nemen. Maar let wel, je werkgever staat in zo’n gesprek sterker dan jij. Wees dus goed voorbereid.